Mijn lijst met blogs

donderdag 29 december 2022

Borduren en schoon schip maken en kniepertjes

Op deze laatste donderdag van 2022 plaats ik nog wat kerstkaarten. De meesten zijn dan ook geplaatst en verstuurd. Dit is mijn aller aller laatste projectkaartje. 4 vierkantjes op een basiskaart. Daarop een stans van de Action en een borduurwerkje. De vogelhuisjes had ik al vaker geborduurd, nu heb ik een patroontje gebruikt van het MD inspiratie blog. Een heerlijk werkje om in de vakantie te doen. Een ster en een strik en tekst, meer is dacht ik niet nodig.
Challenges:
Craftyhazelnut's Christmas Challenge (craftyhazelnutschristmaschallenge.blogspot.com): alles mag

Van het designpapier welke ik van Colien kreeg maakte ik van 1 vel deze 2 kaartjes. Hier weer gebruik gemakt van prikwerk. Dit gemat op rood papier. Daarop 2 kerstrozen, ik ben de naam even kwijt. Wat stukjes groen erbij. Deze kaart is naar mensen gegaan die wel een steuntje kunnen gebruiken. Daarom ook deze tekst gebruikt.
Het bovenste deel van het vel papier. Best wel druk papier en er was even de vraag wat doe ik ermee. Ik kwam deze tekst tegen en dat was voldoende zo. De zilveren hartjes nog met een zilverglans pen bewerkt maar dat zie je op de foto niet zo goed. 
Je ziet wel uit 1 velletje papier, 2 totaal verschillende kaartjes.
Nog even een foto van de kniepertjes. In bepaalde streken van het land is het de gewoonte om kniepertjes te bakken. Dat heb ik dinsdag met mijn zusjes gedaan. Het is zo leuk om te doen. Zelf eet ik er niet zoveel, ik groei dicht. Het is wel leuk om ze rond te delen. De kniepertjes hebben een betekenis. De platte kniepertjes zijn opengevouwen, het jaar 2022 wat helemaal uitgerold is. De rolletjes symboliseren het nieuwe jaar welke nog opgerold voor ons ligt. Vaak worden die gevuld met slagroom. Na het bakken moet je ze ook gelijk rollen, anders kan het niet meer.
Dit is het verhaal wat wij gebruiken en wat we ook vinden in onze regio. Echter ik hoorde ook een verhaal dat een groot landheer deze ronddeelde aan zijn medewerkers. Hij was knieperig ( krenterig) om wat te geven. Er zal ook vast geen slagroom in hebben gezeten.
Zelf houden wij het bij het eerste verhaal. Het wafelijzer knijp je tijdens het bakken ook helemaal dicht.
Wij hebben in ieder geval mooie herinneringen aan deze dag.
Ik wens jullie fijne dagen zo het op het eind van het jaar. Een heel mooi uitende en mooi begin gewenst.
Wij gaan zo naar Apeldoorn, en halen Thomas op. Hij is vrij deze week en is ook 4 dagen thuis.
Eerst een kalender halen , de goede zodat hij deze met plaatjes van PSV kan versieren.
Groetjes, Nelleke 

14 opmerkingen:

Anita van Deur zei

Prachtige kaarten mooi dp en borduurwerk. Kiepertjes zien er goed uit, fijne jaarwisseling.

Lia zei

Mooi geborduurd Nelleke! En restjes gebruiken is ook leuk! Fijne jaarwisseling!
Lia xx

marja kenter zei

Mooie kaarten Nelleke en zo leuk dat je dat prikwerk zo mooi gebruikt.
Ook leuk om het verhaal van de kniepertjes te horen. Wij kenden kniepertjes helemaal niet toen wij 40 jaar geleden vanuit het westen hier heen kwamen en eigenlijk hebben we dat ook verder nooit gehoord. Alleen maar iets van: dat is traditie hier. Ik vind het verhaal van het oude en nieuwe jaar heel mooi. Dus dat hou ik er maar in.
Mooie jaarwisseling en liefs

bolletjelucky.blogspot.com zei

Mooie kerstkaarten Nelleke en wat leuk om samen met je zus kniepertjes te bakken. Dat eerste verhaal heb ik al meer gehoord inderdaad. Lekker hoor met slagroom gevuld mmm, het water loopt me in de mond.
Gezellig je weer te zien bij 52 WTC.
Lieve groetjes Miranda dt 52 WTC

!neke zei

Mooie kaarten !! En wat leuk die kniepertjes !!!!
Fijne jaarwisseling
Groeten Ineke

Aartje zei

Mooie kaarten heb je weer geplaatst Nelleke en ik vind het verhaal met de kniepertjes die open gevouwen het jaar vertegenwoordigen erg mooi. Leuk om zoiets met je zussen te doen.
En als je ze uitdeelt heb je denk ik altijd mooie gesprekken over hoe een jaar voor iemand verlopen is.
Groetjes Aartje

Diny zei

wat een mooi verhaal over de kniepertjes Nelleke.....nog nooit van gehoord!
Je hebt twee prachtige kaartjes gemaakt met het mooie papier van Colien.
Groetjes en een fijne jaarwisseling,
Diny

Trijntje zei

Je geborduurde kaart is heel erg mooi. Ik heb ook zoiets van je gekregen ook al zo mooi! De andere twee mooi zo met dit papier… wat heel verschillend is . De rolletjes en kniepertjes was bij ons in Drenthe ook traditie. Als je ging te nieuwjaarlopen… wat we vroeger deden kreeg je een rolletje… zonder slagroom… en wij hadden kniepertjes in vieren gevouwen…. Wij bakten ze vroeger thuis ook altijd. Met slagroom is wel heel lekker. Leuke traditie ik kende het verhaal erachter niet. Leuk om het te lezen. Alvast een goede jaarwisseling.en d3 allerbeste wensen.. Groeten Trijntje

Jantine zei

Wat een mooie kaarten maakte je weer Nelleke! Goed gedaan met al die projectkaartjes dit jaar.
En zo mooi geborduurd.
Die kniepertjes zien er heerlijk uit, leuk om die met je zussen te bakken.
Fijn dat je dit jaar weer meedeed met 52WTC.
Goede jaarwisseling!
Groetjes
Jantine DT 52WTC

Marijke zei

Mooie kaartjes allemaal1 Leuk dat je 2 kaartjes uit 1 papier weet te halen. Mooi gedaan. Hier in het westen kennen we geen kniepertjes maar vroeger woonde we in Utrecht en omstreken en daar weer wel, maar ik geloof dat het meer in het oosten van het land voorkomt. Wel lekker, maar wat je zegt je groeit helemaal dicht van al dat lekkers! Voor jullie ook een gezellige jaarwisseling en groetjes Marijke. (52WTC)

GerJanne zei

Heel leuke kaartjes zijn het! En zeker in Drenthe kennen we ze ook. Met dezelfde uitleg als jij. En ja... dat dichtgroeien, daar ga ik in elk geval wat aan doen...bij mezelf hoor! 😂😂Jij nog voornemens?

Haven_mom4 zei

Wonderful stiched elements. Thanks for sharing your creations with us at Use Your Stuff

Nancy zei

Hey Nelleke,
Wat een leuke kaarten laat je hier nog zien. Mooi borduurwerkje en leuk met die sijnmallen er op... De bloemenkaarten zijn ook fijn gemaakt.
Die kniepertjes kennen wij hier niet, leuk verhaal er bij! Zien er ook super lekker uit!
Fijne jaarwisseling voor straks!
Liefs,
Nancy

Wilma zei

Hele MOOIE kaartjes Nelleke.
Ik had nog nooit van kniepertjes gehoord.....LEUKE uitleg geef je erbij.
Graag wil ik de BESTE wensen overbrengen voor 2023.
Liefs Wilma 😀😀😀